Flotari pentru succesul tau profesional
Cum mi-am schimbat mindset-ul prin sport

Cat de des te gandesti la tine ca la un sportiv de performanta?
Stiu, o sa spui ca tu nu esti sportiv. Sau daca esti, nu o faci la nivel de performanta. Ba da. Life is a game. Play to win! Indiferent daca ceea ce vrei este sa fii campion, trebuie sa gandesti in sensul performantei. Totul pleaca de la mindset! Aristotel spunea ca suntem ceea ce facem in mod repetat. Prin urmare, excelenta nu este o actiune, ci un obicei.
Am stat de curand sa ma intreb: cand am inceput sa fiu cu adevarat productiva? Raspunsul a venit de la sine: cand am inceput sa fac sport. Intai echitatie, apoi fitness. Cum s-a intamplat asta? Antrenandu-mi in primul rand mintea spre o viata disciplinata si organizata. Asa am ajuns la un model invatat si validat in sport, pe care il poti aplica pentru a atinge performanta si succesul in viata personala si profesionala. Iata modelul celor 4D: dorinta, decizie, determinare, disciplina.
1. Dorinta. E cea care te pune in miscare si te anima. Te face sa te trezesti cu energie dimineata. Totul pleaca de la a-ti dori sa fii numarul 1. Doar ca minunea nu tine mult daca nu treci la actiune. Motivatia este cheia care iti mentine dorinta in viata. Atunci cand intri intr-un program de fitness, trebuie sa vizualizezi rezultatul la care vrei sa ajungi si sa iti extragi de acolo dorinta si motivatia. Vrei sa ai patratele? Impreuna cu antrenorul (da, cred ca e important sa lucrezi cu un specialist) vei stabili ce ai de facut si in cat timp este posibil acest lucru. In primul rand, asigura-te ca obiectivul este al TAU si ca te reprezinta. Numai asa vei fi cu adevarat motivat. Defineste-l clar, stabileste un deadline (obiectivele sunt vise cu un deadline) si asigura-te ca este realizabil. Odata ce ai viziunea, treci la actiune!
2. Decizia de a actiona. Abia atunci dorinta ta devine un obiectiv si are sanse sa se indeplineasca. Planifica pasii pe care ii ai de facut pentru a ajunge unde iti doresti. Dureaza 4 saptamani ca tu sa iti simti corpul diferit, 8 saptamani pentru ca apropiatii sa observe diferenta si 12 saptamani pentru ca toata lumea sa remarce schimbarea. Lucrurile nu se intampla peste noapte. Ai nevoie de rabdare si perseverenta pentru a ajunge la rezultatele dorite. E important sa planifici etapele prin care ai de trecut, sa iti stabilesti obiective intermediare si sa iti permiti un oarecare grad de flexibilitate pentru eventuale ajustari. Masoara periodic progresul ca sa stii cum stai raportat la obiectivele intermediare, dar mai ales la OBIECTIVUL final.
3. Determinare. Mi-a luat o luna sa reusesc sa fac o intoarcere corecta calare. Acum ma pregatesc pentru primul concurs de echitatie. Important e sa fii perseverent si consecvent. Carmen, antrenorul meu de echitatie, spune mereu “Nu exista Nu pot, exista doar Nu vreau!” O conditie obligatorie pentru asta? Iesi din zona de confort. Succesul nu se gaseste acolo. La antrenamente, progresul vine din cele 2 repetari pe care le mai faci dupa ce simti ca nu mai poti. Regula este ca nu renunti, orice-ar fi. Cu cat un obiectiv este mai indraznet, cu atat vei avea nevoie de mai multa concentrare si ambitie. Cel mai important e sa fii constient de la inceput ca orice realizare incepe cu decizia TA de a reusi. Apoi iti construiesti pas cu pas drumul catre succes. Fiecare centrimetru castigat este important si fiecare provocare pe care o depasesti iti va da satisfactia si energia necesare pentru a merge mai departe cu entuziasm.
4.Disciplina. Ceea ce ii diferentiaza pe oamenii de succes de ceilalti este organizarea: o buna planificare a timpului si a activitatilor. Defineste-ti clar prioritatile si concentreaza-ti energia pe acele activitati care te ajuta cel mai mult in atingerea obiectivelor. Fii disciplinat cu programul tau si vei vedea ca rezultatele vor aparea rapid. Un stil de viata activ nu va functiona fara disciplina: mese calculate, antrenamente bine structurate si intense si un psihic motivat care sa te faca sa mergi mai departe. Pentru a avea succes in atingerea unui obiectiv trebuie sa anticipezi si sa organizezi lucrurile, inainte ca ele sa iti organizeze tie programul. Cu cat te concentrezi pe prioritati si eviti sa intri in regim de urgenta sau sa pierzi vremea cu hotii de timp, cu atat vei fi mai productiv si mai eficient.
Inchei cu convingerea care mi-a fost inca o data intarita in sport: din mintea ta pleaca totul! Atitudinea cu care pleci la drum va determina succesul sau esecul. Ambitia si perseverenta sunt cele care pun in miscare toate mecanismele de care ai nevoie pentru a-ti atinge obiectivele. Indiferent daca sunt personale sau profesionale.